Obisk jam

Divaška jama – razkošje lepote in miru

Divaška jama

Divaška jama leži tik ob cesti Divača – Lokev in je od Divače oddaljena približno en kilometer. Leta 1884 jo je odkril Gregor Žiberna, imenovan Tentava, že tri leta zatem pa so jo uredili za turistični obisk.

Ogled Divaške jame je zanimiv, saj je z množico udornih dolin in brezen v okolici Divače del nekdaj aktivnega jamskega sistema, ki ga je na tem območju oblikovala Reka, ki nedaleč stran ponika v znamenite Škocjanske jame. Skozi dolgo geološko zgodovino se je skoraj v celotnem rovu odložilo velikosige, ki z zanimivimi tvorbami krasi notranjost jame. V jami so si našle prostor številne vrste jamskih živalic in drugih oblik življenja. V preteklosti so Divaško jamo obiskale znane osebnosti. Mednjimi velja izpostaviti avstroogrskega prestolonaslednika princa Rudolfa, po katerem se je nekaj časa tudi imenovala (Rudolfova vilenica), in slovitega psihoanalitika Sigmunda Freuda.

Ogled jame traja približno eno uro. Pot v jami je urejena in osvetljena ter tako primerna za obiskovalce vseh starosti. Dolga je približno 500 metrov. Temperatura v jami znaša 11°c. Dostop do jame: Sledimo tablam ob cesti Divača–Lokev. Obiščete jo lahko tudi tisti, ki v Divačo prispete z vlakom. S tamkajšnje železniške postaje pridemo do Divaške jame po Krasoslovno naravoslovni učni poti Risnik skozi kraški gozd in mimo velikih udornih dolin. Ta možnost je primerna za poldnevni izlet.

INFO

Jamarsko društvo Gregor Žiberna Divača
Kraška cesta 67, 6215 Divača
T: 031 522 785 Borut Lozej, 041 498 103 Kristjan Rešaver
E: divaska.jama@divaca.net
www.divaska-jama.info